Tartumpa aiheeseen tälläisestä näkökulmasta. Nämä ovat ne kaksi alaa, joista minulla eniten on kokemusta. Toisesta toki vasta sen verran mitä koulunpenkillä olen oppinut. Mutta...
Moni on meinannut tiputtaa silmät päästään, kun on kuullut insinöörin lähteneen lukemaan terveydenhoitajaksi. Yksi opettajakin tuumasi, että mulla ei sitten raha ratkaise. Ei kai sitten, enpä oikeastaan ole koko raha-asiaa edes ajatellut siinä vaiheessa, kun terkkariksi lähdin lukemaan. Ajatuksena lähinnä oli löytää se "mun juttu", sellainen ammatti, jonka kokee omaksi ja tärkeäksi. Toki insinööritkin tärkeää homma varmaan tekevät, mutta eivät kuitenkaan nauti mun silmissä sellaista ihailua kuin hoitajat, jotka työssään "pelastavat" ja auttavat ihmisiä. Insinööri "keskustelee" tietokoneen kanssa, hoitaja oikean ihmisen ja se on välillä paljon haastavampaa. Ehkei tuo raha-asia senkään takia mieleeni heti juolahtanut, kosken koskaan ole opintotukea tai äitiysrahaa isompaa summaa tililleni kuussa saanut. Enpä siis heti osannut kovin isoja summia havitella itselleni. Mutta nyt, kun asiaa miettii, olishan se ihan eri sfääreistä se insinörtin palkka verrattuna hoitsun palkkaan. Ja kun alan miettimään töiden luonnetta ja tarpeellisuutta, en voi kuin vain ihmetellä, että miksei hoitajia arvosteta. Kyllä heille soisi isomman palkan, työ on mielestäni kuitenkin henkisesti ja fyysisesti rankempaa kuin jollain toimistossa istuvalla ohjelmistosuunnittelijalla. Toki stressaavaa työtä tuo ohjelmistosuunnittelukin on, deadlinet painaa päälle ja kiire on, aivonystyrätkin joutuvat tosi koetukselle. Mutta yksi asia mielestäni nuo hommat erottaa toisistaan, vaikkei insinöörin tekemä homma valmistu ajoissa, ei siihen kukaan kuole. Mutta mites käy, jos hoitohenkilökunta ei ehdi auttamaan kriittisesti sairasta potilasta?

Mietin myös lakkoasiaa. Onko mitään muuta ammattiryhmää, joka ei pysty lakkoilemaan? Monissa muissa ammateissa ei niinkään haittaa (toki haittaa taloudellisesti jne.) jos lakkoillaan, mutta mites käy jos KAIKKI hoitajat alkais lakkoilemaan? Keksin kyllä toisenkin ammattiryhmän, jonka pitkäaikainen lakkoilu saattais olla aika kaameeta. Maanviljelijät! Ruoka on välttämättömyys (vilja ja maito, perunat ja vihannekset). Ruoka ja huolenpito, elämän perusedellytykset. Näin karkeasti ottaen.

Sitten puhutaan kutsumuksesta. Ilmeisesti monien mielestä ns. kutsumusammateissa olevien ei tarvitsisi saada palkkaa ollenkaan. Mutta kuten joku jossain mielipidesivulla kirjoitti, kutsumuksella on aika hankala ruokkia perhettä tai maksaa lainoja. Sitten taas joku minulle joskus sanoi, ettei nykyään enää ole mitään kutsumusammatteja, vaan niihin vain mennään ja tehdään hommat. Mutta kyllä mielestäni sen täytyy olla kutsumusammatti, jos noilla palkoilla hoitotyötä lähtee tekemään.

Ja miksi minä tästä rutkutan, itsehän olen alani valinnut. No, niinpä olen... vaan kun haluaisin tulevaisuudessa tehdä sellaista työtä, jonka koen tärkeäksi ja olishan se kiva, jos joku sitä työtä niin paljon arvostaisi, että maksaisi siitä sellaista palkkaa, jonka työn rankkuus vaatii! Tiedän, että monet ammatiryhmät saavat huonompaa palkkaa ja jokainen työntekijä on arvokas ja kaikille kuuluis isommat palkkapussit. Mutta siltikin toivoisin että yhteiskunta panostaisi ihmisten hoitamiseen, ihan sama minkälaisia uusia kännykkäteknologioita kehitellään, ilman niitä pärjää kyllä!!!!!!!