Pe 9.3.2007  on taas kontrolli äitiyspolilla. Näitä seurantoja on ollut viikottain rv31 lähtien SGA-epäilyn vuoksi (Small for Gestation Age). Lääkäri toteaa sikiön mitattuaan, että nyt tämä pitää kyllä synnyttää. Kasvua ei ole tapahtunut enää kahteen viikkoon ja raskausviikkoja on jo hyvin. Kysyn saanko käydä hakemassa kotoa jotain tavaroita, johon lääkäri ei anna lupaa. Pärjään   kuulemma ilman tavaroitakin.

Kätilö saattelee mut osastolle , syön ja sitten käynnistely alkaa.
Tässä pikakertauksella koko synnytys (pitkä tarina sitten joskus myöhemmin, ehkä):
12.    00 saan ¼ cytotekkia suun kautta. Soitan miehelle töihin tilanteesta ja alamme järjestellä lapsenvahtiasioita. Supistuksia tulee jonkin verran, ei vielä kovin kipeitä. Käyrää otetaan.
16.    00 saan taas ¼ cytotekkia suun kautta. Mies on käynyt pakkaamassa lasten tavarat ja anoppi hakee lapset luokseen yökylään. Supistuksia tulee vähän tiuhemmin. Kätilö kysyy joko niillä supistuksilla lähtisin kotoa synnärille. En oikein osaa vastata. Tuskinpa lähtisin.
19.    30 mies tulee käymään. Vielä ei ole tietoa, että miten kauan tässä oikein kestää. Varaudun siihen, että mies joutuu vielä menemään kotiin yöksi. Supistuksia tulee kyllä n. viiden minuutin välein, mutta välillä ovat laimeampia.Kätilö tulee kysymään, että vieläkö annetaan lääkettä. Tarjoaa ½ tablettia, mutta se tuntuu minusta niillä supistuksilla jo liian isolta määrältä. Niinpä kätilö lähtee hakemaan taas ¼ tabletin murua. Tuntuu , että supistukset loppuvat hetkeksi kokonaan. Alan tulemaan toisiin ajatuksiin ja pelottaa ettei se tabletin murune olekaan riittävä määrä. Otan sen 20.00 ja lähdemme ramppaamaan rappusia edes takaisin. Ja siellä supistukset voimistuvat ja niitä tulee tosi tiheesti. Tulemme osastolle takaisin... joudun käyrälle makaamaan..ja siitä en sitten enää ylös pääsekään!!!

Synnytyssalien puolella on ruuhkaa. Olen jo tosi kipeä, supistuksissa ei ole taukoa, mutta joudun olemaan osaston puolella. En pysty enää puhumaan kenenkään kanssa.

22.    20 Pääsen osastolta saliin, kohdunsuu on 3-4cm auki.  22.40 tartun ilokaasuun. 23.05 kohdunsuu on 6cm auki. 23.20 täysin auki ja saan ponnistaa. 23.23 syntyy pienen pieni tyttö ja siitä 7min. kuluttua istukka. Ei taisteluvaurioita minussa. :)   Vauva punnitaan ja mitataan, hänet viedään tämän jälkeen virvoitteluhuoneen keskoskaappiin. Juomme kahvit miehen kanssa, vauva tuodaan rinnalle hetkeksi. Lastenlääkäri käy katsomassa vauvan, jolla liian matala lämpö ja matala verensokeri. Vauva lähtee vastasyntyneiden teholle. Minä pääsen omalle osastolleni 01.40.

Synnytyksen kestoksi laitetaan 3 tuntia. Vaikka kyllä se vähän kauemmin kesti oikeasti.

Tytön mitat ovat 2070gr ja 44cm.

Tyttö vastasyntyneiden teho-osastolla:
La 10.3.
Käyn aamulla kätilön kanssa vauvaa katsomassa. Vauva on keskoskaapissa tehohuoneessa. Koko ajan on syke ja saturaatioseuranta. Verensokereita mitataan tietyin välein. 2H välein on syöttö pullosta.

Käyn jokaisella syötöllä vauvan luona. Yritän myös jälkiruuaksi imettää, muttei vauva jaksa imeä. Omalla osastolla käyn lypsämässä 3h välein, että maito alkaisi nousta. Vien aina pieniä määriä maitoa mukanani vauvalle.

Vauva syötetään kaappiin päin joka toisella syötöllä ettei tulisi turhaa rasitusta. Joka toisella syötöllä vaihdetaan vaippa. Saan itsekin vaihtaa vaipan ja pestä pikkuriikkisen pepun. Ja sylittelen vauvaa aina syötön jälkeen, niillä kerroilla kun hänet otetaan kaapista pois.

Su 11.3.
Käyn taas kahden tunnin välein vauvaa katsomassa. Ruokailuvälejä oli jo yritetty pidentää kolmeen tuntiin, mutta vauvan verensokerit laskivat, joten palattiin taas kahden tunnin syöttöväliin.

Milla ja Pyry käyvät katsomassa vauvaa. Vauva saa olla sen aikaa minun sylissä. Menemme lasten kanssa mun osastolle. Käyn lypsyllä ja Milla haluaa käydä mun kanssa viemässä maidon vauvalle.

Näen lääkäriä vilaukselta. Ei osaa sanoa syytä sille, miksei vauva kasvanut kohdussa. Toteaa vain, että tämä on vain vähän kärsinyt (toisinsanoen ei ole saanu rasvaa luun ja nahkan väliin).

Vauvalla on sykelaskuja, joiden takia lääkäri on seuraavalle päivälle määrännyt keuhkokuvan ja ekg:n.  Verikokeita on otettu ja vauvalla on matala hemoglobiini, jota täytyy seurata.

Vauva syö pullosta tarvittavat määrät suht reippaasti, myös nukkuessaan. :) Sokeritippaa tai nenämahaletkua ei ole tarvittu. Ainakaan vielä.

Ma 12.3.
Paino 1930gr.

Keuhkokuva otetaan aamulla. Kuva on vähän epäselvä, mutta lääkärin ja rtg-lääkärin mielestä on pieni ilmarinta (ilmaa karannut keuhkosta väärään tilaan), joka painaa vähän keuhkon reunaa kasaan. Tätä seurataan, ettei pääse pahemmaksi.

Ekg-otetaan päivällä. Se näyttää ihan hyvälle, mutta joku väli on vähän liian pitkä. Uusi ekg- otetaan muutaman päivän kuluttua.

Happisaturaatio, sokerit ja lämpö ok. Tyttö syö kolmen tunnin välein ja samalla on myös vaipanvaihto.

Minä kotiudun illalla rintapumpun kera. Tarkoituksena lypsää öin ja päivin 3h välein.

Miehen kanssa sanomme hoitajalle, että toisaalta hyvä kun emme olleet vauvan sänkyä kasanneet valmiiksi, niin ei ole t yhjää sänkyä kotona katseltavana. Ja hoitaja toteaa, ettei vauva aluksi edes sänkyä tarvi kokonsa puolesta, kun tuohan mahtuu vaikka kenkälaatikkoon tarpeen vaatiessa. :)

Ti 13.3.
Paino 1885gr.

Paino on laskenut ,mutta lääkäri ei ole huolissaan. Osaston omalääkäri haluaa ottaa heti uuden keuhkokuvan ,koska edellinen kuva oli vähän epäselvä. Omalääkärin mielestä mitään ilmarintaa ei välttämättä ole edes ollutkaan.

Olen päivällä muutaman tunnin vauvan luona. Haen sitten miehen ja lapset. Käyn syömässä kotona ja menen illan viimeiselle syötölle sairaalalle. Kokeilemme syöttöä rinnasta , ensin vauva punnitaan, syötän ja sitten punnitaan uudelleen. Vauva osaa imeä rinnasta ja jaksaakin jonkun aikaa imeä, vaikkakin puolinukuksissa. Punnitus kertoo, että maitoa meni n. 65 ml!!!!! Ja hoitajat toteavat, ettei pullosta tarvitse antaa ollenkaan, koska vauva sai rinnasta ennemmän kuin sen määrän mitä pullosta olisi pitänyt juoda. :) Toteavat, että äiti voi nyt olla erittäin tyytyväinen. :)

Onneksi lapsilla on vielä hoitopaikka käytettävissä ja olemme vieneet heidät ryhmikseen joka päivä. Muuten en olisikaan päässyt vauvaa katsomaan kuin iltaisin.

Ke 14.3.
Paino 1930gr.

Mulla uhkaa flunssa tulla päälle. Käyn vielä äitini kanssa sairaalassa päivällä, mutten enää ota vauvaa syliin vaan pysyttelen kauempana. Äitini pitää tyttöä sylissä sillä aikaa kun käyn lypsyllä.

Mies ja Milla käyvät illalla sairaalassa vauvaa katsomassa kahdestaan.
Pyry haluaisi mukaan, mutta luultavasti vain lähinnä sen takia, että synnytysvuodeosastolla oli niin kiva leikkihuone. :) Hän saa jäädä mun kanssa kotiin.

To 15.3
Paino 1900gr.

Mua ei päästetä enää osastolle. Tähän asti olikin vielä ”helppoa” kun sentään pääsin vauvaa aina katsomaan. Mutta nyt kyllä alkaa jo ahdistaa ja itkettää. Mutta ei auta kuin yrittää parannella itseään.

Käyn päivällä viemässä vain maidot maitokeittiölle ja jätän pussillisen vaatteita, jotka hoitaja toimittaa vauvalle.

Mies käy illalla vauvaa katsomassa. Helpottaa kuulla häneltä kuulumiset ja tietää taas, että tyttö voi siellä ihan hyvin. Oli ollut jopa hereilläkin ja odotellut jo syöttöä.
Tytölle oli tehty päivällä pään ultraäänikuvaus, mutta siinä ei ilmeisesti ollut löytynyt mitään. Hyvä niin!! Osastolla on kyllä ilmeisen tarkka lääkäri, koska ottaa erilaisia kokeita ihan vain varmuuden vuoksi.

Pe 16.3
Paino 1925gr

Mulla edelleen flunssa, joten joudun olemaan kotona. Soitan tietysti taas lääkärin aamukierron jälkeen osastolle.

Tyttö voi hyvin, syönyt on tarvittavan määrän. Mutta on tietysti edelleen varsin unelias. Ja sykkeen laskuja on edelleen. Tänään otetaankin uusi ekg- käyrä.
Hänet oli otettu pois keskoskaapista tavalliseen sänkyyn.Eli edistystä siinä suhteessa.  Oli vielä tehohuoneessa, mutta lääkäri oli sanonut, että voisi kohtapuoliin ehkä siirtyä tavalliseen huoneeseenkin.

Äitini menee päivällä vauvaa katsomaan. Mies ehkä sitten illalla.

Toivon todella, että pääsen pian itsekin vauvaa katsomaan, tietysti pelkään että tartutanko hänetkin. Tai tuleeko meidän perheestä muut vielä kipeäksi. Ei olisi kiva ottaa kotiin vauvaa, jos meillä sairastetaan. Nyt vaan tuntuu olevan niin paljon kaikkia pöpöjä liikenteessä. Tylsä juttu.